woensdag 21 december 2011

Waarom staat een flamingo op één poot?


Eén van de grootste mysteries van de biologie is ontrafeld: waarom staan flamingo's zo graag op één poot?
Twee wetenschappers hebben Caribische flamingo's in gevangenschap uitgebreid bestudeerd en menen dat ze eindelijk het sluitende antwoord hebben gevonden op de vraag die biologen al jaren bezighoudt.
Flamingo's staan op één poot om hun lichaamstemperatuur te regelen.
Matthew Anderson en Sarah Williams, vergelijkingspsychologen aan de universiteit van Philadelphia, bestudeerden in de eerste plaats of flamingo's taken bij voorkeur met één bepaalde kant van hun lichaam uitvoeren, zoals mensen rechts- of linkshandig zijn.Zij stelden vast dat flamingo's hun hoofd liefst laten rusten aan één kant van hun lichaam.
Bovendien bleken vogels die hun hoofd aan de linkerzijde van hun lichaam laten rusten, agressiever zijn tegenover soortgenoten.
Het duo zag ook dat flamingo's geen voorkeur hebben op welke poot ze gaan staan.
Daarna onderzochten Anderson en Williams of de houding op één poot de dieren helpt de vermoeidheid in hun poten te verminderen of de dieren in staat stelt sneller op te vliegen bij dreigend gevaar.
Dat bleek niet het geval te zijn. De onderzoekers stelden wel vast dat de dieren liever op één poot staan in water dan op de grond."Gezien water meer lichaamswarmte opneemt, denken we dat ze op één poot staan om hun lichaamstemperatuur te regelen.
Als ze beide poten in het water houden, verliezen ze te veel lichaamswarmte.
Onze resultaten leveren het definitieve bewijs dat thermoregulatie de voornaamste functie is van hun houding", aldus Anderson.
Flamingo's wisselen dan ook vaak van poot om te vermijden dat één poot te koud zou worden.
Aangenomen wordt dat andere vogels die ook vaak op één poot staan, zoals reigers, ooievaars en eenden, dat om dezelfde reden doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten