donderdag 22 december 2011

Het laatste jaar van de wereld


Het is eindelijk bijna zover: 2012, het jaar waarin de wereld zou vergaan. Althans toch als we de Maya's mogen geloven. Officieel zou het einde van de wereld uitgerekend zijn voor 21 december 2012.


Of we het nu geloven of niet, de theorie heeft al veel kassa's doen rinkelen. Producenten hadden het scenario voor de ultieme rampenfilm maar voor het grijpen. En ook in de literaire wereld zijn al talloze bladzijden over het fenomeen geschreven. We kunnen ook al beginnen speculeren over hoe de wereld zal vergaan. In het voorjaar kan u op Planet Watch hierover een leuke reeks lezen.

De wijsheid van de Maya's wordt door heel wat mensen ernstig genomen. Deze samenleving bereikte een hoogtepunt tussen 300 en 900 na Christus. Hun kalender begon op 3.114 voor Christus. Dertien was een centraal cijfer in hun berekeningen en op basis daarvan zou de wereld op 21 december 2012 kunnen eindigen. Dan is de dertiende periode van deze kalender voorbij en zou volgens een tablet een god van de Maya's terugkeren.


De Maya's hebben in de ogen van veel mensen geheime kennis. Specialist Sven Gronemeyer vergelijkt de hype met "Y2K", toen gevreesd werd dat alle computers zouden crashen bij de start van het nieuwe millennium. Voor mensen als Gronemeyer is het gedoe rond het einde van de wereld geen geschenk. Ze hebben recent een massa interessante informatie over de Maya's ontdekt en geloven dat de theorie over 2012 via internet is opgeblazen. "Mensen voelen zich van nature uit aangetrokken tot verhalen over het vergaan van de planeet", zegt hij.

In Mexico wordt 2012 alvast een belangrijk jaar voor het toerisme. Ze plannen een heel jaar lang festiviteiten. In de Maya-regio beginnen steden en dorpen vandaag alvast met aftellen

1 opmerking:

  1. neeee het is niet wr er is een andere calender gevonden die pas eindegt in 3200 of wat anders maar wel iets in de 3000

    BeantwoordenVerwijderen