Mensen houden van de prikkeling van bubbels op hun tong.
Ze stimuleren dezelfde pijnreceptoren in je mond en neus als mosterd.
Koolzuur verandert ook de smaak.
Het smaakt zuur.
Maar doordat die smaak in losse belletjes zit, wordt die niet gelijkmatig over de drank en je tong verdeeld.
Daardoor raakt je brein in de war en dat interpreteert die smaak als een beetje bitter.
De bubbels trekken ook smaakstoffen naar zich toe.
Als de belletjes 'ontploffen', komen die stoffen vrij.
Dat geeft een sterkte smaakconcentratie.
Dat gebeurt in elk geval bij champagne, maar vermoedelijk ook bij frisdranken.
- De prik in frisdranken komt van koolzuur, dat ontstaat als koolstofdioxide in water wordt opgelost.
- De bubbels in champagne ontstaan door het gisten van de suiker in de fles.
- Sommige mineraalwaters hebben van nature bubbels. Het koolzuurgas ontstaat tijdens de reis die het water ondergronds aflegt. Door het contact dat het water heeft met koolzuurhoudende rotslagen komt koolzuur vrij.
lees meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
lees meer op http://5-five-5.blogspot.nl/
BeantwoordenVerwijderenLevendwater
07 feb 2013 16:49
Eerlijk gezegt vindt ik koolzuurhoudende drank heerlijker smaken niet koolzuurhoudende drank. Ik meng mijn siroop met koolzuurhoudende drank ook met water hoor. Maar de prikkels geven een extra smaak.