woensdag 4 september 2013

Bijzondere allergieen.

Miljoenen mensen hebben last van allergieën maar door behandelingen kunnen ze er doorgaans best mee leven. 
Toch zijn er een aantal bijzondere allergieën waar je beter geen last van kan hebben. 
En aangezien een allergie een reactie is van ons immuunsysteem op een onschuldige stof, kan een persoon zowat allergisch zijn aan alles. Zelfs aan water of lichaamssappen. 
Wij zetten de vreemdste allergieën even op een rijtje.Een allergie voor voedsel en drinken is zo zeldzaam dat wetenschappers er zelfs nog geen naam voor hebben. 
Maar ze bestaat wel degelijk. 
Sommige kinderen zijn zodanig gevoelig voor eten en drinken dat water het enige is dat ze zonder problemen kunnen nuttigen. 
Een van de meest opmerkelijke gevallen is dat van de zesjarige Australische jongen Kaleb Bussenschutt.
 De jongen kan enkel water, ijs en limonade van één bepaald merk verdragen. 
Van andere etenswaren krijgt hij wondjes en enorme maagpijn. 
Via een infuus krijgt hij de nodige voedingssupplementen alsnog binnen. 
Verschillende artsen hebben hun hoofd reeds gebroken op deze case. 
Er wordt verondersteld dat de jongen aan verschillende voedselallergieën tegelijk lijdt. 
Ongeveer 1 op 20 kinderen heeft last van een voedselallergie maar een ernstige voedselallergie zoals die van Kaleb is een uitzondering.De afgelopen jaren krijgen dermatologen steeds meer klachten over uitslag veroorzaakt door mobiele telefoons. 
Jeuk, rode puistjes en blaren op oor en kaak komen steeds vaker voor. 
Hoewel er gesproken wordt over een allergie voor gsm-toestellen gaat het eigenlijk over een allergie voor nikkel. 
Nikkel is een metaal dat vaak gebruikt wordt in knoppen, LCD schermkaders en hoofdsetjes van gsm's.

Ongeveer 17 procent van de vrouwen heeft last van nikkelallergie, terwijl dit slechts drie procent is bij mannen. 
Vrouwen hebben vaker last van deze 'gsm-allergie' omdat zij via oorringen vaker in contact komen met nikkel. 

Daarnaast kan een nikkelallergie tot uiting komen wanneer je muntstukken, riemgespen of de knopen op je jeans aanraakt.Een allergie voor mannelijk zaad wordt Human Seminal Plasma Hypersensitivity of overgevoeligheid voor het menselijk zaad-plasma genoemd. 
Door de symptomen, een brandend gevoel, uitslag en striemen, wordt de allergie vaak verward met een seksueel overdraagbare aandoening. 
Het enige verschil tussen beide is dat de symptomen van een zaadallergie slechts enkele minuten na of zelfs tijdens de daad reeds tevoorschijn komen. 
De allergie wordt nog steeds onderzocht. 

Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk of iemand allergisch is aan het zaad van één man of aan het zaad van alle mannen.Het kussen op zich vormt geen probleem. 
Maar wel het fysieke contact en de uitwisseling van speeksel waarbij chemicaliën en voedseldeeltjes aan elkaar worden doorgegeven, wat dodelijke gevolgen kan hebben voor iemand met bepaalde voedselallergieën. 
Dat was het geval bij de zeventienjarige Jamie Stewart. 
Hij raakte in een anafylactische shock en werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht nadat hij iemand had gekust die net pindanootjes had gegeten, waar hij zeer allergisch aan is. 
Het poetsen van de tanden of knabbelen op een kauwgom na het eten biedt geen oplossing.

De enige manier om een potentiële allergische reactie te voorkomen is het volledig mijden van de voedingsstoffen waar een van beiden allergisch van is.Als we weten dat het menselijk lichaam voor 60 procent uit water bestaat, lijkt een waterallergie ondenkbaar. 
Toch werd deze allergie al bij 40 mensen vastgesteld.
Na contact met water krijgen ze last van pijnlijke rode vlekken, jeuk en striemen. 
In ernstige gevallen begint de keel zelfs te zwellen na het drinken van water. 
De Britse Michaela Dutton kreeg last van deze allergie na de geboorte van haar zoon. 
Hoewel Coca Cola Light koolzuurhoudend water bevat, is het een van de weinige dranken die haar lichaam verdraagt. 
Hoe dat mogelijk is en hoe de allergie veroorzaakt wordt, werd tot nog toe niet achterhaald. 
Maar artsen vermoeden dat het te maken heeft met een verhoogd histamineniveau, een stof die onder andere een rol speelt in het afweersysteem van ons lichaam. 

Gelukkig komt deze allergie maar heel weinig voor, slechts 1 op de 23 miljoen mensen zijn allergisch voor water.De bloostelling aan koude temparturen, koele lucht of fris water kan voor sommigen onaangename gevolgen hebben: jeuk, rode plekken en het zwellen van de huid.
Likken aan een ijsje of door het koelvak in de winkel slenteren kan een pijnlijke gebeurtenis zijn voor mensen met een koude-allergie.
Zo kan een frisse duik in het zwembad lijden tot flauwvallen, shock of, in ernstige gevallen, de dood. 

De oorzaak van deze allergie hebben wetenschappers eveneens nog niet kunnen achterhalen.En net zoals je een allergie kan hebben voor koude, kan je ook allergisch zijn voor warmte. 
Mensen met een warmteallergie hebben last van een jeukerig gevoel, een gezwollen huid en rode plekken. 

Deze reacties komen voor bij stijgende lichaamstemperaturen na onder andere sporten, warme douches, sauna's, dekentjes of zelfs pikant eten.Ongeveer 1.000 mensen hebben last van een door inspanning geïnduceerde anafylaxie. 
Dat is een ernstige allergische reactie op fysieke inspanningen. 
Artsen geloven dat deze allergie te maken heeft met het eten van bepaald voedsel of het nemen van bepaalde medicatie voor het sporten. Mensen die aan deze allergie lijden hebben na het sporten last van vermoeidheid, jeuk, rode vlekken op de huid en een opgezwollen nek of torso. 

In ernstige gevallen kan deze stoornis zelfs lijden tot een verstikkend gevoel, overgeven, stijgende bloeddruk en zelfs de dood.Ongeveer twee tot vijf procent van de bevolking is gevoelig voor druk en aanraking. 
Afhankelijk van de ernst van de allergie kan zelfs de kleinste aanraking tussen mensen een allergische reactie zoals jeuk, rode vlekken en het opzwellen van de huid veroorzaken. 

Wat de allergie juist veroorzaakt of hoe ze te genezen, is voorlopig nog niet duidelijk.Een allergische reactie op schoenen, voor sommige vrouwen zou het een ramp zijn. 
Maar een brandend gevoel of pijnlijke gebarsten huid kunnen de gevolgen zijn van schoeisel. 
Of toch het materiaal dat gebruikt wordt om schoenen te maken zoals lijm en hars. 

Ook in andere kledij zitten vaak chemicaliën en stoffen die huidirritaties kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelig huidtype.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/Geen opmerkingen:

Een reactie posten