vrijdag 13 september 2013

Hoe komt het dat baby's altijd geboren worden met blauwe ogen?


Nou, het is niet 'altijd'.
Baby's van Aziatische en Afrikaanse afkomst hebben meestal bruine ogen bij hun geboorte.
Maar vrijwel alle blanke baby's komen inderdaad met blauwe ogen ter wereld.Bij bruinogige kinderen worden deze na een tijdje geleidelijk bruin.
Hoe komt dat?
Pasgeboren baby's hebben nog maar heel weinig pigmentcellen.
Die pigmentcellen zorgen voor de kleur van de ogen.
Zo geeft weinig pigment blauwe of lichtgrijze ogen, iets meer pigment groene en veel pigment bruine.
Hoe ouder de baby wordt, hoe meer pigmentcellen er ontstaan en hoe meer kleurstof die cellen produceren.Hoeveel cellen je uiteindelijk zult krijgen en hoeveel kleurstof ze gaan produceren is genetisch bepaald.
Na ongeveer 6 maanden hebben de ogen meestal hun definitieve kleur bereikt.
Mensen met blauwe ogen loop je het vaakst tegen het lijf in Noord- en Oost Europa.

kijk ook op https://www.pinterest.com/tfieggen/vraag-en-antwoord/

3 opmerkingen:

 1. De iris is dubbelbladig. Als het voorste blad pigmentloos is, zoals kort na de geboorte, schemert het pigment in het achterste blad blauw door door verstrooing van het licht. In principe dezelfde oorzaak als het feit dat de hemel blauw is. Als na de geboorte het definitieve pigment in het voorste blad komt ontstaat de definitieve kleur. Als er helemaal geen pigment is, zoals bij albinisme zijn de ogen rood gekleurd door het bloed in de bloedvaten in het oog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar hoe kan het dan dat me dochter tot 10 mnd blauwe ogen had , en het daarna heel donker bruin werd ? Je kon amper haar iris zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pigment in de huid en de iris komt uitsluitend voor in speciale pigmentcellen. Deze pigmentcellen ontstaan samen met het censtrale zenuwstelsel en zij migreren daar vanuit naar hun bestemming. Bij de geboorte is deze migratie nog niet afgesloten, zodat het bijkleuren daarna nog plaats vindt, in zeldzame gevallen veel later. Dezelfde cellen hebben ook een functie in het gehoororgaan. Een witte kat met blauwe ogen is daarom gewoonlijk doof.

   Verwijderen