vrijdag 6 december 2013

Het Rapunzelsyndroom.


Als sprookjesfiguur hoor je er niet helemaal bij als er geen ziekte naar je vernoemd is.
Vijf literair verantwoorde syndromen op een rij.

Het Rapunzelsyndroom.

Chirurgen van het Sher-i-Kashmir Institute of Medical Sciences in India kregen enkele jaren geleden een meisje van 12 jaar op de operatietafel.
Ze was naar het ziekenhuis gekomen omdat ze vaak last had van buikpijn, aan gewichtsverlies leed en geregeld moest overgeven.In haar buik troffen de artsen een enorme trichobezoar aan, een haarbal.
Omdat het niet lukte de bal via de gebruikelijke in- en uitgangen naar buiten te halen, sneden de chirurgen het meisje open.
De haarbal, die de vorm van haar maag had aangenomen, woog zo'n 2 kilo.Het meisje leed aan het Rapunzelsyndroom, schreven de artsen in het Indian Journal of Psychological Medicine: ze trok haar haar uit en at het op.
Dit syndroom, waarvan enkele tientallen gevallen in de medische literatuur beschreven zijn, werd genoemd naar Rapunzel.
Deze vrouw werpt in een van de sprookjes van Grimm haar lange lokken uit het raam van haar torenkamer, opdat een prins erin kan klimmen.
Geconsumeerd wordt het haar in het sprookje niet en dat is maar goed ook.

In ernstige gevallen kan een haarbal namelijk zorgen voor een ontsteking van de alvleesklier, een maagperforatie of buikvliesontsteking, soms met de dood tot gevolg.
Met het Indiase meisje liep het gelukkig goed af: ze kreeg therapie en medicijnen, waarna ze niet meer aan haar haren trok.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten