woensdag 11 december 2013

Gruwelijk goede eters: Netelige kwestie (Brandnetels)


Eetwedstrijden waarbij mensen zich volstouwen met hamburgers kennen we wel.
Maar wat als je probeert zo veel mogelijk rauwe koeienhersenen of levende kakkerlakken naar binnen te werken?

Netelige kwestie.



Op het menu?
Brandnetels.

Lekker?
Gaat wel.
De plant schijnt wat naar spinazie te smaken.
Internet staat vol met gezonde recepten met brandnetels.
Die moeten dan wel worden gekookt, zodat de brandende zuren onschadelijk worden gemaakt.

Kampioen?
De Brit Simon Slee.
Hij verdiende de titel 'King of the stingers' (stekelkoning) in de jaren 80 en is nooit meer verslagen.



Recordhoeveelheid?
Slee at de bladeren van 23 meter brandnetel (ongeveer 10 flinke planten) in een uur.
Aanleiding was de jaarlijkse 'World famous nettle eating competition' in een pub in het dorp Marshwood.

Waarom?
De prijs bedraagt 100 Engelse ponden, bijna 116 euro.
Dat lijkt weinig voor zo'n pijnlijke wedstrijd.
Maar je mag de bladeren wel wegspoelen met gratis bier.

Nare bijsmaak?
De Urtica dioica, ofwel de grote brandnetel, die de deelnemers rauw eten, zit vol zogenoemde 'emergens'.
Dat zijn brandharen.
Die bevatten veel methaanzuur (mierenzuur) dat de huid irriteert.
Buiten dat het gemeen steekt als je erin hapt, kan dat zuur weinig kwaad.
Methaanzuur komt ook in appels en aardbeien voor, alleen in veel minder prikkelende hoeveelheden.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten