vrijdag 2 juni 2017

Krioelende heerlijkheid: Casu Marzu.

Lokaal eten laat je een vreemde cultuur ervaren.
Maar sommige delicatessen zijn wat al te vers.
Deze krioelende heerlijkheden doen lang niet iedereen watertanden.



Springkaas.

Waar?
Sardinië, Italië.

Wat?
Kaas met een bonus.
De zachtromige smaak van Casu Marzu wordt mede mogelijk gemaakt door duizenden doorzichtige maden van bijna een centimeter lang.
De vliegenlarven hebben de binnenkant verteerd en kruipen nog door de kaas.
Voor het gemak eet je ze mee op.
Gelukkig krijg je daar veel genot voor terug.
De sterke ammoniaksmaak blijft lang hangen.



Oppassen?

Bij nood springen de maden tot 15 cm hoog.
Voor je het weet zit er één in je oog.
Daarom raden liefhebbers aan tijdens het eten een hand boven de kaas te houden.
Echt gezond is Casu Marzu niet.
Het voldoet niet aan EU-regels voor voedselveiligheid, omdat de kaas al in het rottingsproces is.

Zielig?
Maden zijn vrij simpele dieren, die binnen een hap overlijden.
En ze hebben hun jeugd onbezorgd doorgebracht in heerlijke kaas.
Maak je daarover niet al te veel zorgen.

meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten