maandag 8 januari 2018

Sterven in de voedingsindustrie: Sprinkhaan en meelworm

Vriesdrogen.

Welk dier?
Insecten zoals de sprinkhaan en de meelworm.

Hoe werkt het?
De insecten worden bevroren en daarna in een zeer droge omgeving gezet.
Daardoor verdampt het bevroren vocht uit de diertjes.
Omdat ze zo droog zijn, blijven de kruipers lang houdbaar, ook na het ontdooien.

Hoe reageert het dier?
Tijdens het afkoelen worden de insecten steeds trager, tot ze in een soort coma belanden.
Als ze onder een bepaalde temperatuur komen, gaan ze dood.
Of ze pijn voelen?
Dat is moeilijk te zeggen.
Insecten reageren wel op pijnprikkels.
Of dat reflexen zijn, of dat ze echt lijden zoals meer ontwikkelde dieren, is onduidelijk.
Omdat ze tijdens de droge diepvriesmethode eerst inactief worden voordat ze het begeven, zijn we er vrij zeker van dat de dieren vredig heengaan.

Voordeel van de methode?
Omdat insecten zo klein en licht zijn, raken ze snel bevroren.
Het insectenlijf blijft intact en van dierenleed is hier geen sprake.

Nadeel van de methode?
Geen duidelijke nadelen.




meer 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten