zondag 7 januari 2018

Sterven in de voedingsindustrie: Haring, makreel en andere vissoorten

Bevriezen.

Welk dier?
Haring, makreel en andere vissoorten.

Hoe werkt het?
Op vriestrawlers zitten de gevangen vissen in tanks met weinig water.
Daarin worden ze eerst tot het vriespunt gekoeld.
Vervolgens worden ze diepgevroren: eerst tot -30 graden Celsius, daarna tot 60 graden onder nul.
Dan kunnen de vissen later verwerkt worden.
(Overigens worden haringen ook wel gestript, met behoud van de alvleesklier, wat dan ' kaken' heet.)

Hoe reageren de dieren?
Terwijl de temperatuur keldert, beginnen de vissen wild te zwemmen in een poging te ontsnappen.
De bewegingen worden steeds minder, vermoedelijk door uitputting.
Doordat de vissen stoppen met bewegen, hebben ze minder zuurstof nodig en blijven ze langer in leven.

Voordeel van de methode?
Door de vangt in te vriezen kan zo'n trawler lang op zee blijven.

Nadeel van de methode?
Het gedrag van gekoelde vissen wijst op stress.




meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten