zaterdag 3 augustus 2019

Ken je keuken! De hamburger

Eten ze waar?
Wie hamburger zegt, zegt de Verenigde Staten.
Toch verraadt de naam een andere afkomst.
Een hamburger is niet van ham gemaakt, dus zal hij wel vernoemd zijn naar de Duitse stad Hamburg.

Is het inderdaad een Duitse uitvinding?
Ja en nee.
Voordat de hamburger zoals wij hem kennen doorbrak, bestonden er al hamburger-steaks.
Het zou goed kunnen dat die via havenstad Hamburg de VS bereikte in de 19e eeuw.
Alleen zouden wij die originele hamburger-steak nou niet echt een hamburger noemen.
Het was namelijk een bord rauw gehakt met allerlei extra's, zoals uitjes, kappertjes en rauwe ei.
Oftewel, het gerecht dat wij kennen als steak-tartaar.
Bovendien hadden de Duitsers het niet zelf bedacht.
Ze namen het recept over van de Russen, die het op hun beurt weer van de Mongolen afkeken.

Wie bakte dan wel de eerste burgers?
De Romeinen kenden al een gerecht genaamd isicia omentata.
Dat was een plak gebakken rundergehakt met vissaus, witte wijn, pijnboompitten en peperkorrels.
Ook in een tiende-eeuws kookboek uit Bagdad staat al een cheeseburger.
Misschien kun je een al te trotse Amerikaan toch even stil krijgen met deze wetenschap.

Hoe werd de hamburger zo populair in de VS?
Dat was te danken aan twee ontwikkelingen in de 19e eeuw.
Allereerst nam de veeteelt een grote vlucht.
Ten tweede vond Karl Drais begin 1800 de gehaktmolen uit.
Daardoor konden al die Amerikaanse koeien in een handomdraai in hamburgers veranderen.
Vervolgens duurde het nog wel tot circa 1895 voordat het vlees in een broodje werd geserveerd.
Wie er met dat briljante idee kwam is niet meer te achterhalen.
Er doen heel wat verschillende verhalen de ronde.
Niet zo gek ook: welke Amerikaan wil er nu niet te boek staan als uitvinder van de hamburger?

meer 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten