woensdag 7 augustus 2019

Ken je keuken! Schnitzel

Eten ze waar?
Elk zichzelf respecterend Oostenrijks Gasthaus heeft hem op de kaart staan: de Wienerschnitzel.
Of, als er varkensvlees in zit: de Schnitzel nach Wiener Art.
De echte Wienerschnitzel moet van kalfsvlees gemaakt zijn, zo is vastgelegd in de Oostenrijkse Warenwet.

Hoe Weens is wiener?
Hoe streng Oostenrijkers de term wienerschnitzel ook bewaken, ze beweren niet dat ze hem zelf hebben uitgevonden.
Een veelgehoord verhaal is dat het gerecht via Joseph Radetzky in Wenen belandde.
Radetzky was als bevelhebber van Oostenrijkse troepen halverwege de 19e eeuw gelegerd in Italie, nabij Milaan.
Daar was cotoletta alle Milanese populair: gepaneerd en gebakken kalfsvlees aan een stukje bot.
De maarschalk vertelde over het gerecht aan de keizer, die het dolgraag wilde proeven.
Blijkbaar viel het in de smaak, waarna de Oostenrijkers de lokale Italiaanse specialiteit bombardeerden tot nationaal gerecht.

Waterdicht verhaal?
Nee.
De naam Wienerschnitzel dook in 1831 al in een Oostenrijks kookboek op.
En dat was ruim 25 jaar voordat Radetzky zijn keizer over de lekkernij zou hebben gegeven.

Hoe zit het dan?
Hoewel het niet Radetzky was die de schnitzel uit Italië importeerde, kan het toch heel goed dat de Italianen het recept bedachten.
Want de vroegste melding van cotoletta alla Milanese stamt uit 1134.
Toen maakte het gerecht deel uit van een groot banket voor een Milaanse geestelijke.
Ook schijnen de Romeinen al een de 1e eeuw voor Christus gepaneerde lapjes vlees die daarna werden gebakken te hebben gegeten.
Maar het is de vraag in hoeverre die leken op de goudbruine joekels die je nu in Oostenrijk voorgeschoteld krijgt.

meer




Geen opmerkingen:

Een reactie posten