donderdag 8 augustus 2019

Ken je keuken! Marsepein

Eten ze waar?
Sinterklaas is typisch Nederlands.
Oké, de goedheiligman mag dan wel uit Turkije komen, het hele feest eromheen is van ons, inclusief het suikergoed en marsepein uit de liedjes.
Toch?

Toch niet!
Dat marsepein geen Nederlandse vinding is, is 100% zeker.
Ook banketbakkers in Lübeck en Tallinn, beroemd vanwege hun marsepein, staan niet aan de basis van het recept.
Dan is er nog een verhaal dat een bakker in Venetië als allereerste amandelen fijnmaalde en ze met suiker vermengde.
Met het brood dat hij zo maakte, maci panis, zou hij de stad van de hongerdood hebben gered.
Net zo'n verhaal doet de ronde over nonnen in de stad Toledo.
En zusters op Sicilië zouden al in 1193 marsepein hebben bedacht.
Voor hen was het een soort van bezigheidstherapie.
Ze kleiden er figuurtjes van, die ze beschilderden met kleurstoffen.

Waar komt het echt vandaan?
Waarschijnlijk is marsepein oorspronkelijk een Arabische vinding.
Vervolgens vond het zoete spul ofwel via de Turken, ofwel via de Moren in Spanje zijn weg naar Europa.

En wat is dan de link met Sinterklaas?
Eén verhaal claimt dat marsepein zijn naam dankt aan de houten doosjes waarin het vanuit Cyprus werd vervoerd: de mazaban.
Daarop zou de beschermheilige van de Cypriotische havenstad Famagusta zijn afgebeeld: een zekere Sint-Nicolaas.

meer




Geen opmerkingen:

Een reactie posten