donderdag 10 september 2020

Gepantserde treinen

Gepantserde treinen zijn voorzien van wagons die voorzien zijn van artillerie en machine geweren. 
Ze werden voornamelijk in de late 19e als in de vroege 20e eeuw gebruikt om grote hoeveelheden vuurkracht in één keer te verplaatsen. 
Daarnaast kon men vanwege de lengte een grote diversiteit aan wapens meenemen. Zo waren de treinen onder andere uitgerust met artillerie, infanterie wagons voor het vervoer van militairen, machine geweren, luchtafweergeschut, commando wagons voorzien van pantsering, antitankgeschut, slaapwagons, raket transportwagens. Daarnaast plaatste de Duitse Wehrmacht ook nog vaak een lichte tank die ze veroverd hadden of één van hun eigen Panzer II tanks op een lage wagon. 
Deze tank kon niet alleen vanaf zijn positie op de trein zijn munitie vuren, maar wanneer het nodig was kon deze ook via rijplanken van de wagon worden gereden en zo de vijand vervolgen. 
Als pantser werd naast verschillende types staalplaten ook cement, beton en in sommige gevallen zelfs zandzakken gebruikt. 
Inmiddels zijn de meeste landen gestopt met het gebruik van deze treinen omdat andere voertuigen van defensie inmiddels veel krachtiger en flexibeler inzetbaar zijn en treinrails veel gevoeliger is gebleken voor sabotage en luchtaanvallen door de vijand. 
Het enige land dat wel nog vrij recent gebruik heeft gemaakt van deze treinen is Rusland. 
Tijdens de tweede Tsjetsjeense oorlog gebruikte het Russische leger van 1999 tot en met 2009 geïmproviseerde pantser treinen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten