woensdag 15 september 2021

Alpe d’Huez – Isère, Frankrijk

In een merkwaardig staaltje geografische toverkunst blijkt het vijgplatte Nederland niet alleen over een kneiter van een berg te beschikken. 
Nee, deze 1860 meter hoge reus ligt bovendien ook nog eens in de Franse Alpen. 
Meer bepaald in het wintersportgebied Alpe d’Huez. 

Nederlandse wielrenners hebben namelijk een abonnement op Alpe d’Huez-overwinningen. 
Of beter gezegd: hadden. 
Maar liefst 8 keer won een Nederlander in de jaren 70 en 80 de beroemde alpen-etappe, zonder zich daarbij al te druk te makken over het gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%. 
Tourlegende Joop Zoetemelk startte de traditie in 1976. 
Een heuglijke gebeurtenis die de plaatselijke pastoor, een in 1964 naar het skioord geëmigreerde Nederlander genaamd Jaap Reuten, inspireerde om eens flink van jetje te geven met de klokken van zijn dorpskerkje. 

In de jaren daarop bleven de kerkklokken luiden, telkens wanneer landgenoten als Hennie Kuiper en Peter Winnen als eerste de glamoureuze bergtop haalden. 
Goed, de laatste keer dateert alweer van 1989. 
Toen pakte bergkoning Gert-Jan Theunisse de prestigieuze alpen-etappe en meteen ook de bolletjestrui.

Maar toch! 
Met maar liefst 8 van de eerste 14 Alpe d’Huez-etappeoverwinningen in Nederlandse handen, begrijp je best waarom deze kanjer bekend staat als de ‘Nederlandse Berg’. 
Zoveel jaren later troepen Nederlandse wielertoeristen nog steeds massaal samen als de col van partij is in het parcours. 
Bijzondere aandacht reserveren ze daarbij voor de 7de haarspeldbocht, die sinds jaar en dag bekend staat als de ‘Nederlandse bocht’.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten