En tsjak, daar ging zijn hoofd eraf.
Want je moest die Romeinen niet leren hoe christenen te vervolgen.
Maar toen gebeurde er iets geks.
Waar arme Paulus zijn onthoofd knar de grond raakte, ontsproten plots drie fonteinen.
Of zoals de Italianen zeggen: ‘tre fontane’.
Toen enkele cenobieten eeuwen later een nieuwe stulpje stichtten op de plaats van de wonderlijke gebeurtenis moesten ze niet lang zoeken naar een naam.
De ‘Abbazia delle Tre Fontane’: de abdij van de drie fonteinen.
In 1868 kreeg de vervallen ruïne een hele opknapbeurt.
Een nieuwe generatie kloosterlingen lapte de boel op en plantte meteen een rist eucalyptusbomen.
Dat deden ze omdat er toen een hoop vieze malariamuggen op de drassige weide ten zuiden van het Romeinse stadscentrum zoemden.
En laten die beesten nu net een rothekel hebben aan eucalyptus.
Vandaag staan de welriekende loofboompjes er nog steeds.
En sinds 2015 geven hun blaadjes een hoogst bijzonder smaakje aan ’s werelds enige Italiaanse trappistenbier.
De blonde Tre Fontane (8,5%) wordt immers gekruid met eucalyptus.
Het geeft dit ‘Birra Trappista Italiana’ een opmerkelijk zoetfris smaakje mee.
Om het de savoureren moet je wel wat geluk hebben.
De broeders van abdij Tre Fontane brouwen jaarlijks maar 1.000 hectoliter van deze tripel.
Ter vergelijking: in het Belgische Chimay vloeit er ieder jaar zo’n 170.000 hectoliter uit de brouwketels!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten