woensdag 17 juli 2013

Barbecue in Australië. Automatenvlees.


Land?
Australië.

Naam?
Coin operated public barbecue.

Wat gaat erop?
Lam, rund, vis, kreeft, garnalen, ach, eigenlijk alles.



Hoe?
Australiërs krijgen nooit genoeg van barbecues of van barbies, zoals ze het zelf noemen.
Stukken lam, plakken rund, worstjes, vis, kreeft, garnalen, het maakt ze niets uit.
Als ze maar kunnen stoken.
In parken zijn er publieke stookplekken en soms staan er ook kant-en-klare gasbarbecues waarin je een muntje moet gooien om hem aan de praat te krijgen (coin operated dus).



Bijzonderheden?
Hoe vol je ook zit, na afloop moet er een toetje gegeten worden.
Ook hier is alles eigenlijk goed.
Maar een echte Aussie eet een trifle, een laagje cake met daarop fruit, afgetopt met was vla of custard.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

maandag 15 juli 2013

Barbecue in Argentinië, Paraguay en Uruguay. Ploegkoe.


Land?
Argentinië, Paraguay en Uruguay.

Naam?
Asado al disco (geroosterde schijf)

Wat gaat erop?
Rund.



Hoe?
Stel, je bent een handige Argentijnse cowboy en je hebt trek.
Dan pak je een versleten schijf van je oude ploeg, buigt hem bij tot een wokachtige vorm en last er 3 of 4 pootjes onder.
Daarna slacht je een versleten koe.
Aan de rand van je geïmproviseerde wokvorm leg je pepers, stukjes paprika en uien.
En in de binnenring komen de restjes slachtafval (de T-bonesteak en de spareribs verkoop je voor goed geld).
Je houdt een kringetje in het midden van de wokpan vrij zodat daar het overtollige vet naar toe kan glijden.



Bijzonderheden?
Cowboys met 2 linkerhanden grillen in de horno de barro.
Dat is een kleinoven die eigenlijk bedoeld is om brood te bakken.
In de oven wordt het vlees rokerig en lekker mals.

zondag 14 juli 2013

Barbecue in Zuid-Afrika: Eenheidsworst!

Land?
Zuid-Afrika

Naam?
Braai.

Wat gaat erop?
Elke soort vlees is goed.
Een traditioneel bijgerecht is maispap.


Hoe?
Op 24 september is het Nasionale Braaidag in Zuid-Afrika.
Aartsbisschop Desmond Tutu, de beschermheer van de dag, roept met de slogan "one braai, one nation" het volk op om de vuren aan te steken en iets met elkaar te roosteren.
Afrikanen eten er een kruimelpap van graan en mais bij.
Ook op andere dagen wordt er flink gebraaid.
Bijvoorbeeld tijdens een dop en tjop.
Elke genodigde neemt iets te drinken (dop) en te eten (tjop) mee.
De vrouwen zorgen voor de bijgerechten en andere peusselhappies.
De mannen staan om de barbecue heen en kijken hoe de gastheer stookt.
Wil hij het echt goed doen, dan bakt hij niet op briketten, maar op hout van druivenstruiken.



Bijzonderheden?
Nederlanders denken dat Zuid-Afrikanen op een skottelbraai koken, een gasflesje met een wokpan.
Maar de gemiddelde Zuid-Afrikaan gebruikt een skottelbraai alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld tijdens een trektocht.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

zaterdag 13 juli 2013

Barbecue in Finland: Stoomcabine.


Land?
Finland.

Naam?
Kota.

Wat gaat erop?
Rendier.



Hoe?
De moderne Fin barbecuet het liefst in de open lucht.
Maar vroeger grilde de rondtrekkende rendierherder in een wildernishut, een kota.
In het midden van de houten hut staat een ronde tafel met banken eromheen en een gat er in.
In dat gat kan je koken op hout.
Voordeel van deze binnenbarbecue is dat het weer geen roet in het eten gooit.
De toeristenindustrie heeft het kotabakken inmiddels omarmd en biedt trektochten aan langs "authentieke" grilhutten.



Bijzonderheden?
In Nederland zijn bouwpakketten te koop van de wildernishut voor in de achtertuin: "Ook te gebruiken als sauna".

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/

vrijdag 12 juli 2013

Barbecue in Duitsland: Slingeren.


Land? 
Duitsland (vooral in de Eifel, Saarland en Hunsruck).

Naam?
Schwenkbraten (slingerbraden)

Wat gaat erop?
In principe varken, maar de Duitser is qua vlees niet zo principieel.



Hoe?
Soms zie je ze nog in de speeltuin: een oude tractorband aan 3 kettingen om heerlijk in te schommelen.
Het lijkt wel wat op de barbecuegewoonte van de Duitsers in de grensstreek met Luxemburg en Frankrijk.
Een rooster hangt aan een ketting die is vastgemaakt aan een driepoot.
De Schwenkmeister geeft het rooster af en toe een zetje, zodat het zachtjes heen en weer schommelt.
Op het rooster liggen lappen varkensvlees van 2 a 3 cm dik.
Maar ook rund, vis en kip kunnen worden gezwenkt.
Stukjes paprika en mais mogen mee schommelen.



Bijzonderheden?
De Duitser nodigt je niet uit om mee te eten, maar vraagt je of je komt slingeren.

meer op http://5-five-5.blogspot.nl/