Baba (dik rond brood uit noord-west China), naan (tarwebrood uit India), balep, korkun (brood uit Tibet): brood is wel degelijk een belangrijk onderdeel van allerlei Aziatische keukens.
Toch is vooral rijst er in grote gebieden erg populair.
Dat komt in de eerste plaats doordat rijst er goed groeit.
Rond de Parelrivier en China bijvoorbeeld is het lekker warm en vochtig.
Waarschijnlijk werd daar de eerste rijst verbouwd, ongeveer 10.000 jaar geleden.
Van daaruit verspreidde het gewas zich vooral uit over het zuiden van het continent.
In de volgende millennia stond bij de meeste families in Azië bruine rijst op het menu.
Maar elite koos liever voor gepelde en gepolijste witte rijst.
Daar zal veel werk in en dat maakte die rijst duur.
Witte rijst werd een statussymbool voor onder meer Japanse samoerai.
Vanaf de 18e eeuw kwamen er machines die het pel- en polijstwerk sneller en goedkoper deden dan mensenhanden.
Veel Aziaten waren trots dat ze nu ook dit chique eten konden serveren.
Dat luxe-imago kleeft in veel landen nog altijd aan witte rijst en dat is dan ook een van de oorzaken van de blijvende populariteit.
meer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten