zaterdag 8 december 2012

Kersttradities verklaard.De feestdagen zijn een tijd van traditie: waarom kussen we onder maretak of versieren we kerstbomen?
We verklaren de oorsprong van de meest bekende tradities.

- Kerstboom versieren: Het gerucht luidt dat Maarten Luther hiermee startte. Hij zag de sterren door een boom, waarop hij besloot een boom te versieren met kaarsen.

- Kerstkaarten: De Britse uitvinder Henry Cole had het te druk om individuele kaartjes te schrijven in 1843, dus huurde hij een artiest in om wat kaartjes voor hem te printen. De boodschap op de eerste kerstkaart luidde: A Merry Christmas and a Happy New Year to You.- Rudolf het rendier: Rudolf was niet de oorspronkelijke aanvoerder van de slee van de Kerstman. Hij werd in 1939 in het leven geroepen om kleurboeken voor Kerstmis te verkopen.

- Kerstliedjes: Het zingen van kerstliedjes aan de deuren begon als een nacht van dronken hooliganisme. Dronkaards liepen al zingend om straat om de winterzonnestilstand te vieren, onder dreiging eisten ze eten en drinken.

- De Kerstman: Deze man is gebaseerd op de traditie van Sinterklaas. Het begon met een heilige Nicholas van Smyrna in de vierde eeuw. Hij was erg genereus en gaf kinderen het hele jaar door cadeautjes.
- Maretak: Deze plant werd vereerd door druiden omdat deze geen wortels heeft en groen blijft in de winter. Ze geloofden dat deze uit de hemel viel en de vereniging van hemel en aarde vertegenwoordigd. De traditie van eronder te kussen ontstond in het antieke Romeinse rijk. Het is een symbool van vrede. Soldaten legden hun wapens neer en omhelsden elkaar onder deze plant. Scandinavische volkeren associeerden maretak met Frigga, hun godin van de liefde. Degenen die eronder kusten zouden een heel jaar geluk hebben.


1 opmerking: