maandag 23 januari 2012

Wat gebeurt er als iedereen tegelijk alle elektrische toestellen uitzet?


Als alle Nederlanders afspreken om op exact hetzelfde moment hun elektrische apparaten uit te zetten, ontstaat er niet alleen een probleem voor de stroomleveranciers, maar voor iedereen.
"Stroomvoorziening luistert heel nauw", zegt een deskundige van de TU Eindhoven.
"Want stroomleveranciers produceren een hoeveelheid stroom die precies is afgestemd op de gemiddelde afname.
Normaal gesproken is de spanning op het stroomnetwerk 230 volt.
Maar als een paar miljoen mensen tegelijkertijd besluiten om geen elektriciteit meer af te nemen, ontstaat er een overschot en neemt de spanning ongelooflijk toe.
Dat levert gevaar op.
De kans op kortsluiting groeit.
Grote delen van het netwerk zullen zichzelf automatisch uitschakelen, waardoor uiteindelijk bijna iedereen zonder stroom komt te zitten".
Oké, nu is de situatie in deze vraag wel uitzonderlijk.Toch is het volgende de TU Eindhoven voor stroomleveranciers altijd enorm belangrijk om in te schatten hoeveel stroom de consumenten precies gaan verbruiken.
"Ze kunnen namelijk nauwelijks electriciteit opslaan, dat is te duur" aldus de TU.
"Als er bijvoorbeeld een groot sportevenement aankomt dat 's nachts wordt uitgezonden, kan dat al invloed hebben. Want er zullen dan meer mensen televisie kijken.
Daarom maakt de beheerder van het landelijk netwerk TenneT een voorspelling hoeveel stroom er zal worden afgenomen in een bepaalde periode".

meer op http://dorpenstedennederland.blogspot.nl/ en  http://5-five-5.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten