donderdag 5 januari 2012

Top-10 van vreemde ontslagen in 2011. (deel 2)6. Rechter noemt ontslagvergoeding van 1,5 miljoen euro belachelijk

Een medewerker van een bank krijgt binnen een jaar te horen dat de bank zijn arbeidscontract weer wil beëindigen. Met een beroep op de ‘golden parachute' in zijn contract claimt de werknemer een ontslagvergoeding van 1,5 miljoen euro.

Volgens de kantonrechter is een ontslagvergoeding van een dergelijke omvang belachelijk en krijgt de werknemer ‘slechts' een vergoeding van 250.000 euro mee. De werknemer gaat echter in hoger beroep en wordt door het gerechtshof alsnog in het gelijk gesteld. Volgens het gerechtshof moet de bank alsnog een aanvullend bedrag van 1,25 miljoen euro uitbetalen.

7. Werknemer vergelijkt haar baas met Bijbelse Pilatus en wordt ontslagen

Een werkneemster met een christelijke achtergrond raakt verbolgen over een in haar ogen onterechte slechte beoordeling. In een brief beschuldigt zij haar leidinggevende van het spelen van politieke spelletjes, oneerlijkheid en vergelijkt zij haar baas met de man die Jezus liet kruisigen: Pilatus.

De zaak kwam voor de rechter die de vrouw verweet dat zij haar leidinggevende op zijn privé adres had aangeschreven. Ook de verwijzing naar de Bijbelteksten keurde de rechter af. Hij ontbond het arbeidscontract en kende de vrouw een ontslagvergoeding toe die ongeveer 1/3 bedroeg van hetgeen in die situatie normaal zou zijn geweest.

8. Werknemer van CBR veroorzaakt onder invloed van alcohol verkeersongeluk

Een medisch adviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen veroorzaakt in privétijd onder invloed van alcohol een verkeersongeval en wordt door zijn werkgever op staande voet ontslagen.
De werknemer verweert zich met de stelling dat het ongeval in privétijd heeft plaatsgevonden. Ook beweert hij op de dag van het ongeval niets te hebben gedronken. Zijn alcoholpromillage zou veroorzaakt kunnen zijn door zijn medicatie tegen hoge bloeddruk.

De kantonrechter acht het verhaal van de werknemer bijzonder ongeloofwaardig. Volgens een proces-verbaal van de politie was er sprake van hoog alcoholpromillage en heeft de werknemer tot tweemaal toe geweigerd mee te werken aan een bloedproef. Juist vanuit zijn functie had van de werknemer een hoge integriteit verwacht mogen worden op het gebied van verkeersdeelname. Het ontslag op staande voet is gerechtvaardigd.

9 Werknemer stuurt bedreigend sms-je naar baas en wordt ontslagen

Een directeur van een fabrikant in biologische maaltijden voelt zich ten onrechte bekritiseerd door de oprichter van het bedrijf. Tijdens een aandeelhoudersvergadering krijgt de directeur te horen dat zijn arbeidscontract beëindigd gaat worden.

Enkele weken later komt de directeur een van de aandeelhouders in een café tegen. Hij stuurt hem diezelfde avond een sms-bericht met de volgende tekst:

"Laat vanavond een waarschuwing voor jullie zijn. Jij moet net als dat dikke varken in Haaksbergen je levenlang achterom blijven kijken. Jullie gaan eraan! Ik maak jullie af!"

De directeur wordt op staande voet ontslagen. Terecht, zo oordeelt de rechter achteraf. Het verweer van de directeur dat hij sinds de ontslagaanzegging aan spanningsklachten leed en op de bewuste avond bij hem de stoppen zijn doorgeslagen wordt door de rechter van tafel geveegd.

10 Werknemer verweert zich tegen ontslag met voodoo

Een werknemer die sinds 1985 in dienst is bij een postkantoor verstrekt een jaar lang op grote schaal gegevens van rekeninghouders aan een hem onbekende Nigeriaanse man die regelmatig bij de werknemer aan de balie staat.

De werkgever ontslaat de werknemer op staande voet. De werknemer verweert zich met een opmerkelijk argument: hij beweert dat de Nigeriaanse man hem met behulp van voodoo zover heeft gekregen om hem de gegevens van rekeninghouders af te geven. Een verklaring van de psychiater van de werknemer bevestigt dat de werknemer oprecht gelooft in bovennatuurlijke magische beïnvloeding.

De rechter hoort het allemaal nuchter aan en concludeert dat de werkgever terecht tot ontslag op staande voet is overgegaan.

Deel 1 http://fieggentrio.blogspot.com/2012/01/top-10-van-vreemde-ontslagen-in-2011.html

Auteur:
Maarten van Gelderen
Maarten is advocaat en gespecialiseerd in arbeidsrecht en ontslag.

meer op https://www.pinterest.com/tfieggen/anders/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten