dinsdag 3 april 2012

De geheime taal van olifanten. (video)Onderzoekers van de zoo van San Diego hebben olifanten bestudeerd en meer bepaald hetgeen zij "de geheime taal" van deze dieren noemen.


De onderzoekers legden zich toe op de onderlinge communicatie tussen olifanten.
Hierbij gingen ze echter af op geluiden die niet door het menselijk oor opgevangen kunnen worden.
Het getrompetter is namelijk een bekend fenomeen, maar de dieren kunnen ook grommen.
Dit gegrom is slechts deels hoorbaar; twee derde van het geluid bevindt zich op frequenties die te laag zijn om hoorbaar te zijn voor mensen.
Om dit onhoorbare geluid beter te kunnen begrijpen, hing het onderzoeksteam een gps-systeem en een zeer gevoelige microfoon die lage frequenties kan opvangen aan 8 olifanten uit de zoo.


Zo kunnen de wetenschappers de geluiden die de dieren produceren, koppelen aan hetgeen ze aan het doen zijn op dat moment.
Onderzoeker Matt Anderson: "We staan te popelen om meer te leren over de hiërarchie in de kudde en de interactie tussen de dieren."
Het team heeft al ontdekt dat zwangere vrouwtjes de lage frequentie gebruiken om aan de rest van de kudde te laten weten dat ze op het punt staat te bevallen.
De wetenschappers denken tevens dat dit geluid de rest van de kudde waarschuwt om op de hoede te zijn voor roofdieren.1 opmerking:

  1. Machtig mooie beesten. Heb onlangs het geluk gehad ze in het wild te zien in Afrika.

    BeantwoordenVerwijderen