zaterdag 7 april 2012

Pasen 2012Datum: zondag 8 en maandag 9 april 2012

Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom
Soort: Religieus, Traditioneel

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.


Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.

Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Veel paasgebruiken zijn afgeleid van dit niet-christelijke lentefeest, zoals het rapen van eieren.

Boeren beschouwden eieren als een kiem van kracht. Ze begroeven ze in hun velden opdat ze hun kracht op de bodem over zouden brengen en voor een goede oogst zouden zorgen.

Later dienden de eieren voor de katholieken ook om na de veertigdaagse vastenperiode (die na de viering van Carnaval begon) weer op krachten te komen. Met Palmpasen werden de eieren ingezameld.

Het christendom is met name gebaseerd op het leven en lijden en de opstanding uit de dood van Jezus Christus.

Voor de berekening van de datum voor Pasen zie: Christelijke (kerkelijke) kalender.


Pasen is niet elk jaar op de zelfde (zon)dag, maar op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Pasen is ook een lentefeest. Na de koude winter waarin alle voedsel van het vorige jaar is opgegeten gaat de natuur opnieuw beginnen. Dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien, kuikens komen uit hun ei.Het ei is een symbool van nieuw leven. Overal in de winkels zie je lentekuikentjes en paaseieren, echte, van papier of van chocola. De mensen lopen er ook paasbest bij in hun frisse nieuwe kleren. Bij katholieke christenen is Pasen ook het eind van de vastenperiode die begon met carnaval. In Nederland kom je dit niet meer zoveel tegen. In sommige landen (bijvoorbeeld Spanje en Zwitserland) worden nog Paasvuren ontstoken: de koude geesten van de winter worden weggejaagd en de lente verwelkomd. In Nederland zijn er nog wel namen tegen die hieraan herinneren: paasberg, paasveld.

Weerspreuken:

"Pasen in maart, is niks waard."

"Komt Pasen in april, dan staat de vriezeman stil."

"Zo de wind met Pasen waait, zo waait hij tot Pinksteren."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten